B-TR ANA SAYFA
   ANA SAYFA   |   GERİ
Tophane
SAVULUN TÜRKLER GELİYOOO - 19.11.2003


PAYLAŞ: 



Dost başa düşman ayağa:

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba..

Aslında bir yerlere gittiğim yoktu, hala bowling için bir fiil 24 saat çalışan enayiler grubunun bir üyesiyim. Ancak köşeye yazı şıfıttırma isteğini bulamadım mı desem ne desem bilemiyorum şimdi..

Enayiler grubu.. İşinden gücünden, hatta zaman zaman ailesinden fedakarlık yaparak ve hiç bir karşılık beklemeden bowling sporunun Türkiye'de gelişmesi için çalışan bir avuç gönüllü insan.

Peki bu bir avuç gönüllü insan sayesinde nereden nereye geldik ona bir bakalım. Türkiye'de bowling 1989 yılından bu yana oynanıyor. Yani 14 sene. Fazla değil 3 sene öncesini düşünün. Spor adına hasbel kader yapılan, çoğunlukla berbat ötesi lane kondisyonlarına haiz iki turnuvadan öteye geçmeyen bir bowling dünyası. Tabi bazı arkadaşlar falanca gecesi turnuvası adı altında bira ve sigara eşliğinde kot pantolonla oynadıkları oyunları da spor karşılaşmasından sayarlarsa onu bilemem. Ben spor tarafındayım işin. Diğer tarafta bir yerlere varılmadığı zaten aşikardır.

Peki bugüne bir bakalım. Son iki yıldır Türkiye ligleri, formatı ve lane kondisyonları ile dünya standartlarına ulaşmaya çabaladığımız 3 resmi turnuva ve resmi turnuva kalitesinde yapmaya çalıştığımız open turnuvalar yaşadık. Recep Hocamın hava alanında merhabalaştığı bir milli takım kurma rezilliğinden kamp yapan, planıyla programıyla adam gibi hazırlanmaya çalışan bir milli takım oluşturma yolunda adımlar attık.. Hakem, antrenör, top delici gibi bowling için vazgeçilmezlerin eğitimi ve organizasyonu ayrı bir romanın konusu. Ve bu yıl ilk kez bir uluslararası resmi turnuva, Akdeniz Kupası ülkemizde, İstanbul Korukent'de yapıldı. Lütfen bunlar yaparken sadece işe karışmayıp dışardan ahkam kesenlerle değil aynı zamanda bir devlet bürokrasisi ile de boğuşuldu da unutulmasın.

Bu yıl kısmetse daha iddialı bir programla devam edeceğiz. 1 Aralıkta yeni sezon başlıyor. 2 kategoride ligi, 3 resmi 5 open turnuvadan oluşan turu ile ranking sisteme geçiyoruz. İlk kez düzenlenecek 3 ayrı kategoride çiftler ligi, iller şampiyonaları da ayrı bir renk katacak yeni sezona. Yine bu yıl iki önemli uluslararası organizasyonumuz var. Bir tanesi 2003 aralık ayında İstanbul Timeout'da gerçekleşecek IBSK - İstanbul Bowling Open. ETBF tarafından onaylı ilk uluslararası open bowling turnuvamız. Bu aynı zamanda geniş çaplı da ilk uluslararası organizasyonumuz olacak Ve 2004 sonunda Ankara Rollhouse da yapacağımız Avrupa Tekler Şampiyonası.

İnsanoğlu biraz balık hafızalı maalesef. Yakın geçmişi çabuk unutup bugünü eleştirmek o kadar kolay ki.. Bir de eleştirirken biraz okuyup araştırsak daha da iyi olacak ama ne gerek var.. Kulaktan dolma, kısır bowling bilgisi ile, iletişim çağında dünyada bu işin nasıl yapıldığından habersiz insanlarla uğraşmak inanın devlet bürokrasisi ile uğraşmaktan daha zor.

Beni en çok üzen, hatta sinirlendiren cümleler şöyle başlar: " e bizim bir şeyden haberimiz yok", "bize hiçbir bilgi gelmedi","bana söylenmedi". Arkadaşlar armut piş ağzıma düş mantığını biraz aşalım Allah aşkına. Herkesi telefonla arayıp bir de çay mı ısmarlayalım artık bilmiyorum. İletişim çağındayız. Lütfedip sitemize haftada bir kere ve skor bakmak amacının yanında diğer bilgileri de okuyup anlamak maksadı ile girseniz bu cümleleri kurmayacaksınız. Kaldı ki oluşturduğumuz birden fazla mail grubu ile önemli olan tüm noktalar mailinize de atılıyor. Bu mailler sizlerin okuması için, posta kutusuna süs olsun diye değil ki.. Bu grup spor adına magazininden tutun da kurallarına kadar ne var ne yok toparlayıp paketleyip hazırlıyor. Sizlere düşen zahmet olmazsa bunları takip etmek. Kendimden örnek vereyim. Ben bowlingle kafayı yemeye başladığım vakit bu kadar oturmuş bir sistem yoktu. Ben sporcuysam sorumluluklarımı bilmeliyim diyerek kendim bilgilere ulaşmaya çalıştım. Grubun diğer enayileri ile de o zaman bir araya geldim zaten. Eğer bir işe ciddi olarak baş koyuyorsanız ve ileri de herhangi bir ortamda söz hakkınız olmasını istiyorsanız biraz çaba lazım. Şunu da hemen belirteyim, bu grup herkese açıktır. Gönüllü olan ve aktif olarak çalışmayı kabul eden herken bu platformda yer alabilir. Hatta bir senedir de "nolur gelin, çalışın" diyerekten bas bas bağırıyoruz. Lakin bu da duyulmamıştır büyük ihtimalle!

Şunu özellikler vurgulamak istiyorum. Burada yazdıklarımdan 3 kişi çalışıyor gerisi oturuyor anlaşılmasın lütfen. Vakit vesaire gibi problemler yüzünden aktif olarak çalışmayı tercih etmemiş, ama sporcu sorumluluğu ile olan biteni takip eden, bowling adına atmaya çalıştığımız tüm adımların geçmişini ve gerekçelerini dinleyip öğrenerek bizlere olumlu veya olumsuz fikir veren arkadaşlar bize güç veriyor. Biz bu işe gönüllü olduk ve seve seve yapıyoruz. Ve yine tekrar ediyorum başka gönüllülerin de bizlere katılmasını canı gönülden istiyoruz. Ancak çorbaya tuz koymaya niyeti olmayan, yumurta kapıya gelene kadar hiçbir şeyle ilgilenmeyip sonra da olur olmaz fikir beyanına kalkışan arkadaşlar bizleri çok üzüyor. Unutmayalım, fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmak lazım!

Uluslararası standartlar:

- Peki neden çalışıyoruz?
Başarılı olmak için.
- Başarılı olmanın kriteri nedir?
Dünyada, üst düzey platformlarda zirveye oynayacak, şampiyonluklar alacak, ülkemizi söz sahibi ülkeler arasına sokacak oyuncular yetişsin diye.
- Nasıl bir yöntem izliyoruz ve hepimizin üzerine düşen görevler nedir?
Arkadaşlar, hepinizce malumdur ki başarılı olmanın en önemli şartı bu işe spor ciddiyeti içerisinde yaklaşmaktır. Önce bu iş dünyada nasıl yapılıyor bunu öğreniyoruz. Okuyor araştırıyor, yabancı antrenörlerle, top delicilerle, federasyonlarla konuşuyor ve tecrübelerinden yararlanmaya çalışıyoruz. Sistemleri, planları ülkemize adapte etmeye, gerekirse faydalandığımız tecrübeler ışığında yenisini yaratmaya çalışıyoruz. Uzun, orta ve kısa vadeli projeler hazırlayıp bunları adım adım hayata geçirmeye çalışıyoruz. Dünyada bu sporda başarılı olmuş ülkeler ne yapıyorsa, bu spor oralarda nasıl oynanıyorsa biz de aynı standarda ulaşmak için çabalıyoruz. Bir kaç başlıkta inceleyelim:

Organizasyon ayağı:

Katıldığınız tüm turnuvaların formatından yağlamasına kadar uluslararası standartlarda düzenlenmesi, skor siteminin oturtulması ve bunların anında internetten yayınlanması, milli takım kamplarının düzenlenmesi, hakem ve antrenör seminerleri, ligler, oyun kurallarının toparlanması, gerekirse bunlara finanssal kaynak bulunması, devlet bürokrasisi ile mücadele edilmesi ve şu anda aklıma gelmeyen incik boncuk bir sürü ayrıntı bu başlık altında sayabiliriz. Bizim Türkiye ligleri adı altında oynadığımız, ülke çapında farklı salonlarda aynı gün ve aynı saatte başlayıp gerçekleştirdiğimiz ulusal lig dünyada tektir. Ve gururla söylüyorum ki bu işte ileri bir çok ülkeden de merakla ve övgüyle izlenen bir etkinliktir. Bu konuda çalışmak isteyen, hangi düzeyde olursa olsun katkıda bulunmak isteyen herkese de kapımız açıktır.

Teknik ve Ekipman ayağı:

Bowlingde başarılı olmanın şartlarından biri de doğru teknik ve doğru ekipmanla, doğru lane şartlarında mücadele edebilmektir. Bu konuda farklı yağlama makinalarına göre farklı yağlama paternleri üzerinde çalışılmakta, lane reader ile okumalar alınarak analiz edilmekte, dünya standartlarında lane kondisyonuna sahip olmak için bilimsel her türlü çalışma yapılmaktadır. Bu konuyla ilgili de çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu grup dünyadan çeşitli uzmanlarla kontak halinde kendini geliştirerek çalışmalar yapmaktadır.

Top delimi de bu başlık altında işleyebileceğimiz bir konudur. Bildiğiniz gibi oyuncuya ve lane şartına göre top seçimi, yüzey hazırlanması ve buna göre uygun delim yapılması çok önemlidir. Bu konuda da son yıllarda hatırı sayılır bir aşama kaydetmiş olduğumuzu söylemek isterim. Tabi hala top delmeyi sanayide 3 tane delik açtırmak zihniyeti ile değerlendiren, bowlingden bihaber arkadaşların da olduğunu bilmek ayrı bir tırlatma konusu! Daha da üzücü olan, kendini top delici sayıp da mass bias'ın ne olduğunu, pinin ne işe yaradığını, balance deliğinin amacını bilmeyen zatı muhteremler de var.. Biz sanki Japon bowlingcileri için yazıp çiziyoruz burda!! Bu konuda ayrıca detaylı bir yazı yazacağım..

Antrenörlük ve çalışma planı oluşturma ayağı:

Dünya da bu oyun teknik olarak nasıl oynanıyorsa başarılı olmak için bu şekilde oynamak şart. Doğru antrenman programı ve doğru tekniğin öğretilebilmesi için de bir çalışma grubu oluşturularak dünyadan sayılı antrenör ve uzmanlarla kontak halinde bu konuda da çalışmalar yapılmaktadır. Bu mevzuyu da ayrı bir yazıda deşeceğim :)

Sporcu olarak üzerimize düşenler:

Bu başlı başına ayrı bir kitap konusu.. Ayrı bir yazı şart!

Vefakat kısaca bir iki kelime etmek gerekirse, ilk şart kesinlikle sporcu zihniyeti ile yaklaşmak. Hedefleri yüksek tutmak ve bunun için planlı bir şekilde çok çalışmak gerekiyor. Uzun vadede uluslararası platformda bizi başarıya götürecek teknik ne ise onu edinmek gerekiyor.Bunun yanında olup bitenleri takip etmek, kuralları, formatları iyi okuyup anlamak lazım geliyor. Oyun açıp top atmanın antrenman olmadığını öğrenmek gerekiyor. Kanala top atarak pin almanın ve bunu da pişkin pişkin anlatmanın sahtekarlıktan öte bir terbiyesizlik olduğunu bilmek gerekiyor!

Bowlingi bir yere getirmek için çalışan insanların tüm amacı ülkemizi dünyada başarılı kılmaktır. Tüm bu çalışmaların amacı da budur. Yoksa bir turnuva ahmet mehmet'i, diğer turnuva mehmet ahmet'i yener, kendi kendimize yerimizde sayarak debeleniriz. Eloğlu da bir tarafı ile acıyarak bize güler!

Pek yakında devamı gelecek..

Sevgiler saygılar,