B-TR ANA SAYFA
   ANA SAYFA   |   GERİ
Kanala Düşenler
Tavsiyeler: Not Tutun!


PAYLAŞ: 



Recep Hoca'nın lane yağlamaları üzerine bazı oyunculardan duyduğu şikayetleri okuduğumda benzer yorumlar benim de aklıma geldi. Ben de sık sık "bugün lanelerde birşey var", "naapsam olmadı", "daha dün 200 ortalama oynadım nasıl oldu bu akşam 140 yaptım", "top bir türlü dönmedi", "yanımdaki beni beklemedi", "3 yanımdaki şunu yaptı" gibi sözler duyuyorum. Bu yorumlar çoğunlukla sonunda suçu lanelere ve çevredeki diğer oyunculara atarak biter. Bu noktada aklıma temel şu soru geldi "oyuncularımız bu ligde ne yaptılar, ne öğrendiler?"

Hepiniz aynı salonlarda aynı lanelerde oynadınız. Oyunlarınız sırasında nerede durduğunuzu (çıta olarak), nereye attığınızı (çıta ve ok olarak), nasıl attığınızı (bileğinizin pozisyonu, hızınız, vs.), hangi atışta hangi topu kullandığınızı, atışlarınızda topun pinlere nereden girdiğini not ettiniz mi?..

Not alınabilecek temel konular:

  • Durulan yer
  • Atılan nokta
  • Topun pinlerin orada yaptığı sonuç
  • 2. Atıştaki sonuç
  • Yer değişklikleri ve sonucu
  • Atış stili-hızı
  • Top

Bunları düzenli olarak not ederseniz bir süre sonra elinizde oyununuz ve saha şartları ile ilgili çok ciddi bilgileriniz olur (bu notları alırken geçireceğiniz sıkıntılar ve insanların size gülerek bakmaları çok kısa bir süre sonra size ortalamalarınızda min 10-20 puan artış olarak dönecektir emin olun). Bu bilgileri şöyle sıralayabiliriz:

Lane özellikleri:

Evet burada aynen Recep hocanın yazısına gönderme yaparak her lane'in birbirinden ayrı kendine göre bir özelliği olduğundan söz ediyorum. Yağlama her lane de farklı sonuçlar yaratsa da lanelerin yine de kendilerine mahsus bazı özellikleri vardır. Bunu izlerseniz siz de farkedeceksiniz. Örneğin salonunuzda bazı lanelerde daha yüksek skor yaparken bazılarında daha çok zorlanıyorsunuzdur, bazılarında sık sık 4 numara kalırken bazılarında sizin en iddialı atışınızda sürekli 10 numara kalıyordur. Yağlamayı bir yana bırakın bu çok normaldir. Örneğin bir salonda particle topla oynayan sporcular en çok 10-14 numaralı lanelerde oynamayı seviyorlarsa, bu lanelerde aynı zamanda antrenman yapılıyorsa, bir de üzerine lig yapılıyorsa ve genel trend 2. okun üzerinden atmaksa 1-2-3. okun arasındaki alan daha çok yıpranıyor demektir. Bu da topunuzun bu alanda daha çok reaksiyona girerek daha erken bir kırılma yapacağı anlamına gelir. Eğer düzgün bir şekilde notlama yapıyorsanız bir süre sonra laneler arasındaki bazı temel farklılıkları görebileceksiniz. Bu da size oyununuzun başında yağlamayı çözerken ciddi bir ön avantaj sağlayacaktır. Bu çalışma ile salonunuzdaki bütün lane'ler hatta diğer salonlardaki laneler hakkında da bilginiz olabilir.

Amerika'da PBA'de oynayan pek çok oyuncunun elinde yüzlerce sayfa lane notu olduğun bilin. Örneğin Mark Roth gençken oynadığı bölgedeki 48 lane'in hepsinin yapısını ezbere biliyormuş. Parker Bohn her turnuvada hala deli gibi not alıyor. Pro bowling kitabının yazarı Larry Mathews kitabının kaynağının yıllardır tuttuğu notlar olduğunu yazıyor.

Oyun Performansınız / Zayıf Yönleriniz:

Aramızda kaç oyuncu oyununun genel performansını istatistiki olarak biliyor? Yüzde kaç atışta 10 numarayı vuruyorsunuz? Cebe giriş yüzdeniz nedir? Strikelarınızın ne kadarı brooklynden (1-2. pinden) kaçı cepten girerek oluyor? Split kaldığında cepten mi giriyorsunuz? Brooklynden mi? Hangi oktan nasıl oynadığınızda daha çok split kalıyor? Hangi saatlerde performansınız nasıl etkileniyor? İşte bu ve bunun gibi pek çok soru sizlerin oyununu ilerletmesi için hedef koyacak bilgilerdir.

Eğer bir oyunda sık sık 10 numara kalıyor ve siz bunu 5 atıştan birinde alıyorsanız ciddi bir çalışmaya ihtiyacınız var demektir. Unutmayın her kaçan spare skorda minimum 11 puan farkeder. 3 oyunluk bir ligde sadece 3 fazla spare almanız ortalamanızda minimum 10 puan farkedecektir. Ama siz neyiniz zayıf bilmiyorsanız ne çalışacağınızı da bilemezsiniz. Ya da sık sık kalan 10 numaralı pinin neden kaldığını notlarınızla bularak bu konu üzerine çalışabilirsiniz.

Ligin akşamı notlarınıza baktığınızda sağ elini kullanan bir oyuncu olarak sürekli brooklyne kaçan topunuzu gece boyunca 1 çıta bile sola kaymadan atmaya çalştığınızı görmek size bir dahaki oyununuzda kesin düzeltilecek bir hatayı işaret etmez mi? Belki bu notlarla "ölürüm de yerimi değiştirmem" sendromu ile oynayan oyuculardan ayrılma şansınız olur. Böylece her lanede aynı yerden ve oktan oynamanın mümkün olmadığını görerek "her yerden" oynayabilen bir oyuncu olmak üzere çalışmalara başlayabilirsiniz.

Dolayısı ile lane okumanın sırrı olan "tecrübe" sadece değişik sahalarda bol bol oynamakla elde edilmiyor. Bu oyunları daha sonra analiz edemedikten sonra onlarca sahada yüzlerce oyun oynamanızın size kazandıracağı faydalar çok kısıtlı olacaktır.

 

Sizlere önerim normal oyunlarınızda/antrenmanlarda gayet ciddi notlar tutmanız, lig, turnuva gibi oyunlarda da durduğunuz ve attığınız yerleri, yaptığınız değişiklikleri not etmeniz.

Peki nasıl not tutabiliriz?


I. Detaylı not tutmak:

Buraya tıklayarak veya aşağıdaki resime tıklayarak indirebileceğiniz Word dosyasını bastırarak bir oyun sırasında nerede ne yaptığınızı, skorlarınızı vs. her türlü notu tutabililirsiniz. Bu word dosyasında aşağıdaki şekilde skor bölümü ve pinlerin dizilişi var. DOSYAYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu sayfaları bastırarak tarih, salon-saat-lane bazında durduğunuz yeri attığınız yeri vurduğunuz pinleri ve yaptığınız hareketleri işaretlerken kendi oyun istatistikleriniz için de gerekli notları tutmuş oluyorsunuz (strike ortalamanız, spare ortalamanız, ilk atışta cebi vurma oranınız, vs. gibi)

Bu notlar şu şekilde doldurulur;

Örneğin bu şekilde doldurulan bir not almayı incelersek; oyuncunun 1. frame de 20. çıtadan durup 10. çıtaya (2. oka) atış yaptığını atışının brooklyne girdiğini 2 pin kaldığını 2. atışta da bu pinleri aldığını görüyoruz.

Bunun üzerine 2. framede sola kayan oyuncu strike atışını 26. çıtadan 10. çıtaya atar. (sola doğru kayar) bu sefer top çok sağa giderek 6. pini vurur. Oyuncu bu durumda 2 çıta sağa kayarak aynı atışı yapar ve cebe girer 1-3-5-8 i alır.

3. framede bir önceki frame e referansla oyuncu yine 24. çıtadan 10. çıtaya atışını yapar ve cebi bulur, 9 pin devirir.

Bu notlamada mantık aşağıdaki gibidir;

 

6/3 lük bir framein atışları şu şekilde işaretlenir
İlk önce hiç işaret konulmadan strike atışı yapılır. Burada sadece durulan yer, atılan nokta - atış - top işaretlenebilir.
Hangi pinler kaldıysa o pinler halka içine alınır, topun giriş açısı işaretlenir
Kalan pinlerden 2. atışla alınanların içi doldurulur.

II. Kısa not tutmak:

Bu notlama sistemi yukarıdaki kadar detaya girmeden özellikle lig-turnuva gibi karşılaşma ortamlarında hızla sonuca gitmek için kullanılır. Bunları ufak bir deftere yazarak sürekli yanınızda bulundurabilirsiniz.

 

LANE: 14
DURUŞ-ATIŞ SONUÇ NOT
20-10 1-2 <- 4
24-10 1 <- 1
25-10 1-3 / 10 dik cep <-1 <-1
26-11 1-3 / X dik cep

Bunu incelediğimizde ilk atışımızı 20den 10. çıtaya yapıyoruz, brooklyne gidince sola 4 çıta kaymaya karar veriyoruz. 24-10 atışımızda kafadan 1 e girince 1 çıta daha kayıyoruz. 25-10 dan cebi buluyoruz ama top hala dik giriyor 10 numara kalıyor dolayısı ile hem yerimizden hem okumuzdan 1er çıta kayıyoruz cep ve strike geliyor ama hala dik giriyoruz.

Bu notlarla hem atışlarımızın sonucunu, hem lane durumunu hem de kararlarımızın sonuçlarını görebiliriz. Şöyle düşünün rakibinizden bir frame bile önce cebi bulmanız sizin avantajınızdır. Hesap yapmadan atış yapan rakibiniz cebi bulsa da bunu tekrarlaması gerekli ayarları yapması size göre çok geç olacaktır.

Herkese kolay gelsin..

 

Önder Gürkan