B-TR ANA SAYFA
   ANA SAYFA   |   GERİ
Kanala Düşenler
Yaz Sıcaklarında Bowling !


PAYLAŞ: 



Herkese Merhaba,

Hepimiz özellikle yaz günleri salonlarda bowling oynarken sıcağın etkileri ile karşılaşıyoruz. Hatta soluğunuzun kesildiği anlar bile oluyordur eminim. Bowling salonlarının oyun sahalarındaki ısı problemi tüm dünyadaki salonlarda popüler bir sorun. Çok iddialı turnuva salonları dışında tüm lokal salonlarda yaz aylarında ciddi bir ısı sorunu çıkıyor. Bu ısı ise yanında pek çok sorun getiriyor ama çözümü de çok zor değil.

 

Eller:
Sıcaklardan daha çok terleyen ve daha çabuk şişen eller muhtelif sorunların habercisi şüphesiz. Elinizde herzaman rahat olan bir top bir anda nemden çıkmaz olup diğer atış rahatça çıkabilir. Daha ikinci oyunda her zaman eldiven gibi olan topunuz elinizi bırakmak istemeyebilir. Dolayısı ile kuru havlu, el kurulayıcıları ve bowling tapeleri bu sıcak günlerde eliniz ve topunuzun deliği arasındaki hassas ilişki için önemli araçlar. Özellikle başparmağın arkasına takılan siyah plastik tape'ler çok daha fazla terleme yapar. Eğer mümkünse yaz günleri arkaya siyah yerine elinize uyuyorsa öne 2 beyaz takmayı tercih edebilirsiniz.

Ayaklar:
Eh açıktaki eller şişerde ayaklar durmaz tabii. Hele bowling ayakkabıları gibi nedense hava almasın diye yapılmış bir aksesuar anlaşılmaz bir tasarım objesi olarak karşımızda duruyor. Yeni ve pahalı ayakkabılar biraz daha iyi ama orta bütçe ayakkabılar felaket bu durumda. Nem ve sıcaktan ayakkabıların içinde telef olan ayaklarımıza mı üzülelim, bu yüzden deforme olan ayakkabılara mı, ya da deforma olup tam kayarklen ayağımızı vuran ayakkabılara mı insan bilemiyor.

Ayakkabı konusunda kesin tavsiyeler:

1. Çıplak ayakla asla oynamayın (hem ayaklarınızı hem ayakkabıyı bozar ayakkabılarınızı bakteri yuvasına çevirirsiniz, ayakklarınız terlerse ayakkabının içinde kayar ve dengenişzi bozar - unutmayın bowling ayakkabıları çıplak ayakla giymek için tasarlanmazlar)
2. Eğer ayaklarınızı çok pişiyorsa Scholl'un bu iş için bir pudrası var ayağı çok az nemlendirip ferah tutuyor. Asker postalı ile çalıştığına göre eminim zavallı bowling ayakkabısı ile de çalışır.

Ter damlaları:
Sıcaklar için muhtelif önlemler alıyor oyuncular. Mesela şortla oynamak bir çözüm (erkeklerde şort lig ve turnuvalarda yasak biliyorsunuzdur) ama vücudun açık yerlerinin artması da ciddi bir sorunu yanında getiriyor; zemine ter damlaması. Alından, çeneden, dizlik vs. kullananlarda bacaktan damlayan ter damlacıkları approach üzerinde görülmez tuzaklar oluşturuyor. Sonra atışınızın birinde bir anda ayağınız bir noktada kaymayarak yere tutunuyor. Bunun için muhakkak yanınızda havlu ile oynamalısınız. Yani bir bowling oyuncusunun top havlusunun yanında mıhakkak bir yüz ve el havlusu olması gerekir.

Ter Kokusu:
Arkadaşlar bowling kibar bir spor olma özelliği taşır. Bu da karşımızdakine saygıyı ama herşeyden önce kendimize saygıyı getirir. Hangi salona gitsem üzerinde deri gibi yapışmış t-shirtleri sürekli giyen arkadaşlara rastlıyorum. Kokudan anladığım kadarı ile de bu t-shirtler pek yıkanarak giyilen t-shirtler olmuyor. Zor birşey değil arkadaşlar 2-3 tane t-shirti dönüştürerek giyebilirsiniz. Günlük kılığınız ile oynuyorsanız sizin bileceğiniz bir iş ama bu spor özel kılığını giyip sahaya tertemiz çıkmayı hakeden bir spor. Çantanın izbelerinden çıkmış bumburuşuk, geçen oyunun teri üzerinde bir t-shirti haketmeyecek kadar önemli bir spor olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ben sizi neden "ter kokan" biri olarak hatırlayayım?

ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUN - DEHYDRATION (SU KAYBI)*
Vücudumuzun önemli başarılarında biri de çevredeki ısıya göre kendini yaralamaya çalışmasıdır. Beynimizdeki hiptalamus bu noktada termostat görevi görür. Vücut enerji sağlamak için kalori yakar ve enerjinin yanında ısı da oluşarak bir ısı artışı gerçekleşir. Bu ısının dengelenmesi için vüzcudumuz iki şekilde çalışır:

1. Isı kan damarlarından deriye transfer edilerek vücut dışına ter olarak atılır. Bu durumda vicuttaki fazla ısının yaklaşık % 80 i düşürülür. Terlemek vüzudumuzun ısı dengesi için yaptığı en önemli eylemdir.
2. Vücudumuz suyu bir sünger gibi kullanarak vücduttaki ısıyı absorbe eder. Dolayısı ile vücutta su miktarı yeterliyse sistem ısıyı dengeleyebilir.

Fakat bu ısı dengeleme sistemimiz görüldüğü kadar da başarılı bir sistem değildir. Çünkü ter ile su kaybı oluşunca vücutta ısıyı absorbe edecek su miktarında sorunlar yaşanmaya başlar. Eğer bu ısı yükselişi ve su kaybı sürekli olursa vücutta; Sinir sistemi, böbrekler, hipotalamus ve beyin hasar görebilir ve kalıcı rahatsızlıklar oluşabilir. Bu durumun başlangıcı ise sporcularda hafif şuur kaybı, vücutta koordinasyonsuzluk, konsantre olamama, halsizlik, kendini fena hissetme gibi durumlar ortaya çıkarır.

Bu durumlarla karşılaşmamak için sporcuların muhakkak düzenli olarak sıvı almaları gerekir. Normal su, enerji içecekleri, vs. spor karşılaşmalarında sporcuların muhakkak yanlarında olması gereken, karşılaşmalar sırasında ufak ufak sürekli almaları gereken hayati ihtiyaçlardır.

Vücuda sıvı girmesi sadece ısı dengesinı sağlamanın yanında vicutta yağların kolayca yakılarak daha çabuk enerjiye dönüşmesini ve kasların çalışmalarında oluşabilecek sorunların daha azalmasını sağlar.

Dolayısı ile sporcuların başlarına bir şey gelmesini beklemeden ısıdan daha az etkilenerek, verimli bir performans için sürekli sıvı almaları gerekmektedir.

* Fight Heat Stress With A Watered-Down Solution - Jeff Briggs - www.briggsconsulting.com

Herkese yaz vakti sıcaksız, bol su içilen bowling oyunları diliyorum :)

 

Önder Gürkan