B-TR ANA SAYFA
   ANA SAYFA   |   GERİ
Kanala Düşenler
2004 Yılına Girerken Türkiye Bowling'i ve Anılar...


PAYLAŞ: 



Bu yazımda sizlere ufak bir tarihçe anlatmaya çalışacağım. Bir grup insanın hayalleri ve 2004 e girerken bu hayallere bir bakış niteliğinde. Sanırım bugün Türkiye'de bowling oynayan herkesin ilgisini çekecek bir hikaye: Türkiye Bowling Platformu namı diğer Bowling-TR nam-ı diğer B-TR.

Aslında bilenler tüm oluşumun 13-14 Ekim 2001 tarihinde İstanbul Princess Hotel'de yapılan 2 günlük toplantıda başladığını düşünürler. Aslında oluşumun ilk "bir araya" gelmesi o günlerde olmuştur ama esas hikaye hepimizin yaşadığı bowling salonunda oyun aralarında koltuk ve masalarda geçen "yaa neden böyle oluyor, öyle olmaz böyle olur, o iyi, bu kötü, kim ne yapmış" türünden bazı muhabbetlerin "maksadını aşması" ile başladı.

Dönem Herkes İçin Spor Federasyonu dönemi Başkan Kamil Kehale, asbaşkan Osman Aydın (bizimde Osmanlı İmparatorluğu veya Mısırlılar gibi dönemlerimiz var ne güzel; Herkes İçin Spor Dönemi, Beyzbol Dönemi, Avcılık Atıcılık Dönemi). Yine masa sohbetlerinde gündem Denizli'de yapılan son Türkiye Şampiyonası, hakemlerle sporcu tartışmaları, cezalar sözkonusu, muhabbet açıldıkça sürekli geçmişe yönelik turnuvalardaki kural hataları anlatılıyor, 1999 Federasyon Kupası Cetin Gogen - Cevat stepladder final maçı beraberliğinde son framelerin silinmesi en popüler hikayelerden biri. Ama ne çok hikaye var. Derken muhabbet "ee bu işin kuralı yok mu" ya, Milli takıma, tunuvalardaki düzensizliklere, oyun bilgisinin artmamasına vs. geldi. Ve akşam muhabbetin koyulaşması ile Osman Aydın, Duygu Gürkan, Gediz Ege ve Önder Gürkan "yaa hadi bu işi düzene koyalım" "yaparız di mi" "tabii yaa süper olur" muhabbetine başladılar.

Bir sonraki buluşmamızda Okan Tarhan'da (şimdi bowlingi bıraktı) katıldı ve dedik ki bu işi eski usul bir araya gelip "yaa şunu yapalım bunu yapalım" olmasın, oturup çalışalım hazır bir proje haline gelsin, sistemi görelim sonra içini dolduralım, insanlar yıllardır "tabi yapalım" diyor ama ilk adım atılamıyor bir türlü. Biz ilk adımı atıp başlayalım dedik. Ve cidden edepli bir çalışma ile hazırlandık.

Proje bağımsız ve gönüllü bir platform kurararak federasyonun yapması gereken işleri üstlenmek (zaten federasyon yoktu), bir altyapı oluşturup olur da bir gün federasyonumuz olursa hazır denenmiş, oturmuş bir sistemi ona devrederek bu sporu ilerletebilmekti. Bu yüzden önce her ilden nazımız geçen, bowlinge yıllarını vermiş tanıdıklara haber yolladık durum böyle böyle İstanbulda toplanıyoruz gelirmisiniz diye. Ve geldiler...

13-14 Ekim'de Türkiye Bowling Platformu ilk toplantısını Ortaköy Princess Otelde yaptı (Princess Bowling Genel Müdürü Mustafa Isırgan'a o fırsatı sağladığı için teşekkurler). Toplantı "ne istiyoruz" sorusu ile başladı:

  • başarılı sporcular
  • düzenli spor karşılaşmaları
  • standart, kaliteli spor olanakları ve ekipman
  • Türkiye ve yurtdışındaki başarıların artmasını
  • bowling sporunun yaygınlaşmasını
  • bowling sporcularının artmasını
  • bowling sektörünün gelişmesini
  • pazarın büyümesini, yatırım ve iş olanaklarının artmasını,
  • sporcu, oyuncu, federasyon ve sektörün işbirliği içinde olmasını

Bunun devamında gelenlere dünyadaki ve bizdeki sayı ve istatistikleri anlattım. Ve yapılması planlanan hedefleri açıkladık. Kurulması gereken komiteler ve gönüllü organizasyondan bahsettik. Katılan herkes (Ayhan Bilge, Demet Arat, Türker Kabataş, Mustafa Isırgan, Yılmaz Topçuoğlu, Habib Doğan, Ömür Mankalyalı, Mithat Şiveliol, Mustafa Turgay, Fikret Gök, Dilek Özcanlı, Barbaros Yangın, Okan Tarhan, Gediz Ege, Duygu Gürkan, Önder Gürkan) gayet güzel destekledi. Herkes kendi tecrübelerini ve yaşadıklarını anlattı. İkinci gün bir atölye çalışması yaparak Bowling-TR nin tanım ve prensipleri saptandı, yeni yapılacak Türkiye 1. ligine son hali verildi. Milli Takım kanalları saptandı, yıllık takvim belirlendi, ve komitelerin ilk oluşumları yapıldı.

Tanım yapılırken ne olduğunda çok "ne olmadığını konuştuk". O günden notlar:

B-TR Nedir;
Bowling-TR, Türkiye'de bowlingle ilgili resmi ve özel kurum, kuruluş ve gönüllü bireylerin biraraya geldiği, bowling sporu, sporcusu ve sektörünün gelişmesi için kalıcı sistem ve organizasyonları oluşturmayı hedefleyen kar amacı gütmeyen bir platformdur.

Bowling-TR Ne Değildir?;
 

  • özel kar macı güden
  • federasyona rakip veya karşı
  • şehir/salon/vs. ayırımı yapan
  • otorite veya reklam peşinde
  • bilgiyi üretmek yerine çalan
  • bilgiyi kendine saklayan
  • kendi başına buyruk bir oluşum değildir.

İzleyen günlerde ekibe Recep Çınar, Murat Işık, Yusuf Ekşioğlu, Levent Taş, Safiye Pamuk, Melih Özbek, Yalın Meriç, Burak Natal katıldı. İlk ekipten bazı arkadaşlar izinlerini istediler.

Ve sonuçta aşağıdaki listeyi gerçekleştirmek için etkinlikler planlandı ve komitlerle 2002 yılında Türkiye 1. Ligi ile gaza basıldı.

Bowling-TR Ne Yapar?

  • Türkiye'deki bowling spor ve sektörünün tüm elemanları arasında diyalog sağlar.
  • Oyuncu, hakem, antrenör, teknik kadro ve işletme çalışanlarının eğitimi için gerekli organizasyonları yapar.
  • Lig, turnuva, salon işletmeleri konusunda kuralların, sistemlerin ve uygulamaların gelişmesi için çalışmalar yapar.
  • Türkiye'de uluslararası standartlarda lig ve turnuvalar organize eder.
  • Bowling sporu ve sektörü hakkında Türkçe dökümantasyon sağlar.
  • Türkiye'de bowling sporu hakkındaki istatistiki ve tarihi bilgileri tutar.
  • Tüm yurt çapında bu sporla ilgili bilgilerin paylaşılması, platformun verimli çalışması için gerekli iletişim altyapısını oluşturur.
  • Bowling sporcularının uluslararası standartlara gelmesi, yeni sporcuların yetişmesi için uygun ortamları sağlar.
  • Bowling sporunun gelişmesi için gerekli finans kanallarının oluşmasını sağlamak için çalışmalar yapar.
  • Yurtiçi ve yurtdışı organizasyonlarda çalışacak gönüllü ekiplerin oluşmasını sağlar.
  • Yatırımcılar için know-how desteği sağlar.

Tüm bunların yanında Osman Aydın ve Mustafa Turgay'in ortak girişimi ile toptan getirtilip tamamen maliyetine satılmaya çalışılan toplar (o zaman asbaşkan olan Osman Aydın'ın İzmirde bir büyük salona bu topları arabasıyla götürüp sporcularınıza bu topları verin bakın maliyetine getirttik, düzgün toplarla oynasınlar diye konuşmaya çalışıp "valla biz ilgilenmiyoruz" diyerek kapıya gelen satıcı muamelesi görmesi ve topları taşımasına bile yardım etmemeleri de önemli B-TR anılarındandır), Efes Pilsen'le sponsorluk girişimleri, defalarca para bulup antrenör ve top delici getirtme çalışmaları ama federasyondan para alamama, vs. gibi durumlarda bu dönemde epey bizleri uğraştıran sorunlar oldu.

2004 Yılı

Bu seneden geriye bakıyorum neler oldu neler bitti diye aslında söyleyecek epey şey olmuş. En azından bir "çalışma ve üretme platformu" olarak oluşan Bowling-TR hedeflerinin çoğuna en azından dokunabilmiş.

Türkiye'deki bowling spor ve sektörünün tüm elemanları arasında diyalog sağlar.
Yahoogroups üzerinden kurulan bowling-tr haberleşme listesi, Gökhan Konas'ın katkılarıyla bize katılan bowlers-club, şu anda Türkiye bowling portalı olarak işlev gören www.bowling-tr.com web sitesi ile eskiden telefon, mektup ve faks ile yapılan iletişimi ciddi oranda hızlandırdık. Hatta zaman zaman bu listlerde bowling konusu bile konuşuldu (nedense sessiz bi camiamız var)

Oyuncu, hakem, antrenör, teknik kadro ve işletme çalışanlarının eğitimi için gerekli organizasyonları yapar.
İlk sene düzenlenen hakem semineri, saha bakım kursu, antrenör kursu ile ilk adımları attık. Aslında hersene düzenlenmesi gereken bu seminerler için bütçe sorunları yaşıyoruz. Bu noktada Türkiyenin yaşadığı krizi de devreye sokarsak benim açımdan en sorunlu nokta. Hala gözde bir meslek olabilecekken desteklenememiş bowling teknik elemanlığı, toplasan bir elin parmaklarını geçmeyecek aktif antrenörler, kendi kendine top delmeyi öğrenen 3 kişi...

Evet işte halledilmesi gereken bir sorun. Eğitim konusunda çok daha ciddi hamleler yapıp kendimizi geliştirmeliyiz. Bu sporun dünya standartlarında bir oynanış tarzı var. Ve yanında uzman elemanlar gerektiriyor. Bunu öğretecek, bu sporu dünya standartında anlamış aktif antrenörler (her ilde ve 2-3 adet) sporculara doğru top delecek uzman top deliciler. Şu anda İstanbul ve Ankara dışında top delinemediğini ve antrenör olmadığını düşünürsek bu çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye'de uluslararası standartlarda lig ve turnuvalar organize eder.
Belkide en başarılı olduğumuz nokta bu oldu. 2 yıldır düzenlenen turnuvaların tüm kalitesi, artan skorlar, ligdeki artış, hep bakıldığında olumlu gelişmeler. Türkiye'de bir yılda yapılan karşılaşma sayısı eskiden 2 iken şimdi ligde ayrı olarak resmi 4 turnuva, Openlarla birlikte yaklaşık 9-10 karşılaşma var ki ay başına neredeyse 1 tane düşebilir. Bu çok önemli bir ilerleme. Artan bowling sporcusu sayısı ile bunların da kalite ve sporculara getirileri artacak.

Bu sene Akdeniz kupasına evsahipliği yaparak önemli bir ilke adım attıktan sonra Avrupa Ferdi Şampiyonasının da ülkemize verilmesi, İstanbul Bowling Open gibi büyük bir organizasyona başlanması son derece önemli etkenler. Eskiden yurtışına gidenlerin duruma göre gelişen anıları ile avunurken şimdi kendi gözlerimizle kendi anılarımızı yaratabileceğiz.

Bowling sporu ve sektörü hakkında Türkçe dökümantasyon sağlar.
Kuralların Türkçeleşmesi ile önemli bir başlangıç yaptıktan sonra, Lig kuralları, hakem el kitabı, oyuncu el kitabı gibi eklerle zenginleşti.

Bowling kitabı olarak ilk örneği hazırlanan yayın, bowling-tr sitesinden parça parça yayınlanmaya başladı. Bir bowling dergisi için çalışmalar sürüyor, antrenörler için 2004 senesinde 1. seviye eğitim kitabı hazırlanacak. Bu da yavaş ilerleyen ama ilerleyen bir süreç.

Türkiye'de bowling sporu hakkındaki istatistiki ve tarihi bilgileri tutar.
Artık www.bowling-tr.com adresinden 2002 yılında itibaren tüm resmi, open turnuva ve liglerin kayıtlarına ulaşabiliyoruz. 2004 yılından itibaren sporcu veri bankası da açılarak herkesin kendi istatistiklerini izlemesi sağlanabilecek.

Tüm yurt çapında bu sporla ilgili bilgilerin paylaşılması, platformun verimli çalışması için gerekli iletişim altyapısını oluşturur.
Oluşturulan haberleşme grupları ve web sitesi ile oyuncular, salonlar ve diğer etkinlikler konusunda verimli bir haber akışı sağlanmaya başladı. Artık pek çok organizasyon sadece bu kanallarla iletişim sağlıyor (özellikle turnuvalar). 2004 yılından itibaren bowling-tr web sitesi daha da aktif şekilde salonların haberlerini duyurmalarını sağlayacak.

Bowling sporcularının uluslararası standartlara gelmesi, yeni sporcuların yetişmesi için uygun ortamları sağlar.
Antrenör meselesinden söz etiştim. Ama en azından düzenlenmeye başlayan Milli Takım Kampları ile sporcularımız hem spora daha çok konsantre olabiliyorlar hem de bilgi paylaşımında üst düzey bir eğitim programı uygulanabiliyor.

Ama bu sene alınan ilk altın madalyamız, turnuvalardaki ortalamaların yükselmesi, sporcuların oyun niteliğindeki gözle görülür gelişmeler bu tip çalışmaların verim sağlayacağına dair iyi işaretler.

Bowling sporunun gelişmesi için gerekli finans kanallarının oluşmasını sağlamak için çalışmalar yapar.
Çok zor ve yavaş gelişen Türkiye ekonomisi ile doğrudan etkili bir konu ama bu sene bowling dostu sponsorlarımız oldu. Özellikle Safiye Pamuk ve Türker Kabataş'ın çalışmaları ile İstanbul Dedeman, Nestle, Powerade ile başlayan destekler 2M Turizm, Zed Turizm, Garanti Sigorta ile sürdü. Open turnuvalarda da pek çok firma destekleri ile yer aldı.

Yine de daha sağlıklı finans akışı için bu sektörün demografik bir çalışmasının yapılması ve potansiyelin dökülerek, bir komitenin ciddi bir şekilde bu işi kovalaması lazım. Durduğunuz yerde kimse size finans olanakları sağlamıyor.

Yurtiçi ve yurtdışı organizasyonlarda çalışacak gönüllü ekiplerin oluşmasını sağlar.
Akdeniz Kupası ile ilk sınavını veren Türkiye bowlingi burada ilk kez gönüllü organizasyonlarla çalıştı. Toplam 10 kişi civarı olan bu ekip 2004 le birlikte 40lara 50lere çıkmalı diye düşünüyorum. Tunuva organizasyonlarında işler ne kadar hızlı çözülebilirse bu sporcudan salon sahibine kadar herkesin lehine çalışıyor. Bu orgnaziasyonlarda çalışmakta herkese bu işlerin değerini bir kere daha öğretiyor. Umarım "ben gönüllüyüm bana iş verin" diyecek seler duyarız bu sene.

Yatırımcılar için know-how desteği sağlar.
Türkiye krizler ile her sektöründe olduğu gibi bu sektördede büyümesini durdurdu. Bu sene açılan 2-3 salon gerçekten moral verdi hepimize. Bu sektöre yatrım yapmayı düşünen yaklaşık 6-7 grubu tüm bilgi kanallarına yönlendirdi platform.

Bunun dışında yeni açılan salonları hemen "yaşar" hale getirtmek için yine bu oluşan altyapıyı kullanabildik. Örneğin daha çok yeni açılan Ankara Subtown ve Konya Masera anında lige dahil olarak tüm bilgi ve karşılaşma akışının parçaları oldular.

SONUÇ

Evet amaçlar için çalışılmış. Ama yapılacak onlarca çok ciddi şey var. Bu işte maalesef "bowling adamı" denilen modeller de insanları gerektiriyor. Hala herkesin sporcu olduğu, memleket olarak sosyal alanlarda etkinlik yapmaya pek meraklı olmayışımız, özellikle bowling camiasında yaygın olan "bana gelsin" anlayışı, "taş eklemek yerine taş atmayı sevme" güdüsü, hala baskın çıkıyor.

Ama ben her baktığımda her şeye rağmen ileride görüyorum Türk bowlingini. Bir gün bir dğerinden geride olmuyor. Demek ki artık negatif durum pasif, yıkıcı değil. Bu da bir şey. Salonlarda gençler bowlinge başlıyor, yeni salonlar açılıyor, Türkiye ligi rekorla 400+ kişilye başlıyor...

Fakat memlekette 5 adet aktif antrenör, 3 top delici var... Ocak ayında belki gerçekleşecek olan özerk bir Bowling Federasyonu'na ne kadar hazırız... Bizleri kimler yönetcek, ileri taşıyacak? Altyapı gelişmez, kullananlar artarsa maalesef patlar biliyorusunuz... Bunlarda beni düşündüren konular...

Neyse idarecileri bulana kadar sizlerden ricam, bowlingi bowling gibi oynayın, sporu ciddiye alın, çalışın, salon ortalamanız sizi tatmin etmesin, rakiplerinizi geçmek için değil kendinizi geçmek için oynayın, amaç pinleri devirmek değil, pinleri düzgün şekilde uzun süre boyunca değişik şartlarda devirebilmek, dandik strikelarla yetinmeyin, spareleri önemseyin... Akşamları salonlarda hareket başlasın yine, yarışın, kapışın...turnuvalara katılın... gelenler sizleri izlesin, sizlere katılsın... hepiniz bir kişiyi bowlinge başlatın... daha güzel ne olabilir.

Haydi bu sene bowling oynayın....

 

Önder Gürkan