B-TR ANA SAYFA
   ANA SAYFA   |   GERİ
Toptan Perakende Yazılar
Pin Noktası... Yukarı mı, aşağı mı ?


PAYLAŞ: 



Her oyuncu delinmemiş bir topu eline aldığı zaman şöyle bir göz atar, Pin ve CG noktalarını gözüne kestirir, hayali bir delim yeri tespit eder ve elini yavaşça topa doğru yaklaştırır. Ağırlık merkezini avuç içine, pin noktasını da yüzük parmağının dışına doğru gelecek sekilde bir yerleşim yapar. O topun delinmiş halini hayal eder ve topu attığını görür. Top tam da istediği hareketi yaparak müthiş bir strike yapar.

Tabi sonuç her zaman böyle olmaz :

Daha onceki yazılarımızda pin noktası ve PAP ilişkilerini ele almıştık. Bu yazımızda da pin noktasının orta ve yüzük parmaklar dikey eksenindeki yerleşimine göre etkilerini inceleyeceğiz. Yani Pin-PAP aralığı aynı olmak kaydıyla Pin parmakların yukarısına mı koysak, yoksa aşağısına mı ?

Bu konu aslında diğerleri kadar çok fazla detaylı incelenmesine gerek olan bir konu değil. Bir bowling oyuncusu tarafından hakkında fikir sahibi olunmasının son derece yeterli olduğu, gayet basit bir konu.

Her ne kadar bu konu bowling dünyasında Pin yüzük parmağı deliğinin üzerinde mi olsun altında mı olsun olarak kullanılsa da olayın çıkış noktası parmak delikleri değil "Grip Midline (Center Line)" dır. Pin merkez çizgisinden yukarıya (parmak delikleri istikametinde) doğru hareket ettirildikçe topun ağırlık bloğunun RG si artar bu da topun reaksiyonunu değiştirir.

Bu küçük detayı vurguladıktan sonra Pin noktasının yukarıya mı yoksa aşağıya mı konulacağı kararına etki eden 3 faktöre göz atalım.

 

  1. Oyuncunun stili
  2. Delinecek toptan beklenen kırılma noktası şekli ve yeri
  3. Delinecek topun hareket karakteristiği



Öncelike oyuncu stiliyle başlayalım.

Tweener lar kırılma noktasından beklentilerine göre rahatlıkla pini yukarıya veya aşağıya yerleştirmeyi seçebilirler. Pini yukarıya doğru yerleştirdiğinizde daha keskin bir kırılma noktası elde ederken, aşağıya yerleştirdiğiniz daha yumuşak, uzun ve devamlı bir kırılma noktası elde edersiniz.

Hızı yüksek olan oyuncular veya axis tiltleri yüksek derecede olan oyuncular pin in aşağıda olduğu delimleri tercih etmelidirler ki, delinen top tutunmaya daha erken başlasın ve daha devamlı bir kırılma noktası verebilsin.

Hızı düşük oyuncular ve axis tiltleri düşük derecede olan oyuncular pini yukarıda olan delimleri tercih etmelidirler ki topun kırılmaya başlamasını geciktirebilsinler ve daha keskin bir kırılma elde edebilsinler.


İkinci olarak Kırılma Noktası Şekli ve Yeri ni inceleyelim.

Pin noktası parmak deliklerinin yukarısında olacak şekilde delinen toplar daha uzakta, daha geç ve daha keskin bir kırılma şekli sunarlar. (Hokey Sopası şekli gibi).

Pin noktası parmak deliklerinin altında olacak şekilde delinen toplar ise daha erken mesafede başlayan, daha uzun, daha devamlı, daha kontrolübr kırılma şekli sunarlar.


Üçüncü olarak da Topun Hareket Karakteristiğine bakalım.

Pinin parmak deliklerinin yukarısına mı yoksa aşağısına mı delinmesi konusunda en çok etkiyi bu madde yapar çünkü bu oyunda bir oyuncu için en önemli nokta kırılmayı kontrol altında tutabilmektir.

Buradan yola çıkarak skid/snap (uzun gidip çok sert kırılan top hareketi) özellikler taşıyan bir topu pin aşağıda olarak delmek oyuncuya kırılma noktası üzerinde daha fazla kontrol imkanı sunacaktır.

Diğer yandan daha yumuşak ve davamlı bir kırılma karakteristiği olan bir topa da pin yukarıda bir delim uygulamak kırılma noktasını daha çok belirginleştirecektir.

Karakteristik olarak konuyu ele aldığımızda asimetrik çekirdek yapılı topların güçlü PSA ları olduğu için sürtünmeye daha çabuk cevap verirler ve bu nedenle daha sert kırılma karakteristikleri vardır. Bu nedenle asimetrik çekirdek yapısına sahip topların çoğunda pini aşağıda tutmak oyuncuya daha kontrollü bir kırılma noktası sağlayacaktır. (Bu paragraf yanlış anlaşılmasın, tüm asimetrik çekirdekli toplar daha sert kırılma noktası karakterstiğine sahiptir demek değildir. Asimetrik cekirdekli olup da tam tersi bir şekilde yumuşak kırılma karakteristiğine sahip toplar da vardır.)

Genel olarak simetrik çekirdek yapısına sahip toplar asimetrik olanlara göre kırılma noktasında daha yumuşak davranırlar, dolayısıyla pini yukarı almak daha belirgin bir kırılma noktası elde edilmesini sağlar.

Bir sonraki topunuz için karar verirken artık nasıl bir karakterde top alıp, nasıl bir delim yapılamasını istediğiniz ve sonuçta nasıl bir top hareketi karakteri elde edeceğiniz konusunda pin noktasının yerleşiminin etkilerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.